Alpaca-Kersen-Appeltaart


img_2294De mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik een redelijke obsessie heb voor alpaca’s… Dus vandaag heb ik een Alpaca-Kersen-Appeltaart gemaakt!

Het ging niet zonder slag of stoot, want ik kon de pot met kersen niet open krijgen. Ik ben dus op pad gegaan om de buurman te vragen hem open te draaien, maar ja dan zul je net zien dat er niemand thuis is… Gelukkig kwam er net een dorpsbewoner(?) langs, dus toch nog gered door deze vriendelijke man!

Het aantal stukken hangt een beetje af van de vorm die je gaat gebruiken, een vorm van 26cm⌀ 4 cm hoog is het meest ideaal. Als je een kleinere vorm gebruikt dan heb je wat meer vulling over, wat je ook weer kunt gebruiken voor in de yoghurt, kwark of gewoon zo.

Zelf heb ik 2 verschillende appelsoorten uit eigen tuin gebruikt voor deze taart, heerlijk!

Ik heb hem ook al eens gemaakt met alleen maar harten, leuk voor valentijnsdag 😉

Kersen-Appeltaart

Het recept voor de Kersen-Appeltaart

Ingrediënten:

 • Bakpapier en uitsteekvorm naar keuze
 • 500 gr. bloem + een beetje extra voor het uitrollen van het deeg
 • 200 gr. + 3 eetl. suiker
 • 1 zakje vanillesuiker, 8 gr.
 • 200 gr. koude boter + een beetje extra
 • 100 gr. verse roomkaas
 • 2 eieren + 1 eidooier
 • 700 gr. kersen zonder pit (uit pot)
 • 1 kg appels (bijv. elstar)
 • 4 el. citroensap
 • 35 gr. custardpoeder
 • 1 t. poedersuiker
 • (lekker met slagroom erbij)

Bereidingswijze:

Kneed in een kom 500 gr. bloem, 200 gr. suiker, de vanillesuiker, 200 gr. boter in stukken, de roomkaas in stukken en 2 eieren met de deeghaken van een handmixer en vervolgens met de hand tot een glad deeg. Zet afgedekt ca. 30 min. in de koelkast.

Laat de kersen goed uitlekken en vang het vocht op. Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes. Bedruppel de appel gelijk met het citroensap zodat ze niet verkleuren. (Als je appels uit eigen tuin gebruikt dan is het eigenlijk niet eens nodig, want deze verkleuren niet zo snel)

Neem een ruime pan en breng het kersensap aan de kook. Roer intussen het custardpoeder en 3 eetl. suiker met 6 eetl. water glad. Roer het custardmengsel door het kersensap, breng aan de kook en laat het ca. 1 min. al roerend koken op laag vuur totdat het een sausje wordt. Spatel de kersen en de appel er doorheen. Laat vervolgens afkoelen.

Knip van het bakpapier 3 repen (ca. 5 x 38 cm). Bekleed een ingevette taartvorm stervormig zodat de repen over de rand van de vorm steken.

image

Kneed de helft van het deeg op een met bloem bestoven werkblad goed door en rol het rond uit (ca. 34 cm ⌀). Leg het op de repen bakpapier in de vorm. Druk de rand van het deeg licht aan. En haal de stukken die eventueel nog over de rand hangen eraf. Verdeel de appel-kersen vulling eroverheen.

img_2268

Rol voor de alpaca’s, harten of andere vormen, het overige deeg op een met bloem bestoven werkblad, ca. 3mm dik uit. Steek met de uitsteekvorm dicht naast elkaar de harten uit. Kneed daarna de deegresten steeds opnieuw en rol het deeg steeds opnieuw uit om de harten uit de steken. Leg de vormen op de vulling in cirkels, van buiten naar binnen dakpansgewijs op de taart. Laat het midden van de taart vrij zodat de taart tijdens het bakken stoom kwijt kan.

Verwarm de oven voor (elektrisch:175°C/ hetelucht: 150°C). Bak 50-60 minuten onder in de oven. Kluts de eidooier met 1-2 eetl. water. Bestrijk ca. 15 min. voor het einde van de oventijd het taartoppervlak ermee en zet het weer terug in de oven om af te bakken. Laat na het bakken de taart goed afkoelen en neem de taart met behulp van de repen bakpapier uit de vorm. Bestuif met poedersuiker, en smullen maar!

Koken met Anita

Bereidingstijd: ca. 2 uren + wachttijd: 30 min. + afbakken 60 min.

 

 

Geef hier je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s