Pastinaak-Bleu d’Auvergne gratin, met gebakken uien, salade, peer en walnoten


pastinaak-bleu-dauvergne-gratin-met-gebakken-uien-salade-peer-en-walnotenVorige week zag ik een lekker recept staan van een pastinaak gratin in een oud nummer van Jamie Magazine. Pastinaak eet ik wel eens als ik in een restaurant ben, maar ik maak eigenlijk zelf nooit iets met pastinaak. Volgens mij denken meer mensen er zo over, want ze liggen bijna altijd met 35% korting in de AH… 🙂

Leuke uitdaging dus om er toch iets lekkers mee te maken! Ik heb het recept van de gratin iets aangepast naar eigen smaak met een andere kaas en bouillon, en er een simpele salade bij bedacht. Een erg goede combinatie, want de Bleu d’Auvergne is een vrij pittige blauwschimmelkaas dus het kan wel iets zoets gebruiken. Het is een erg lekker gerecht geworden wat je bijv. kunt gebruiken als lunch- of voorgerecht.

Mocht je een streng koolhydraatarm dieet volgen, dan kun je de honing/peer beter weglaten in de dressing. Iets minder streng? Het is toch wel errug lekker mét honing en peer. 😉

Het recept van de Pastinaak-Bleu d’Auvergne gratin, met gebakken uien, salade, peer en walnoten:

Voor de gratin en uienringen:

Ingrediënten:  (ca. 4 pers.)

 • 150 ml. slagroom
 • 100 ml. groentebouillon
 • 4 pastinaken
 • 120 gr. Bleu d’Auvergne kaas
 • Boter om in te vetten
 • 2 eetl. olie
 • 20 gr. boter
 • 2 uien

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190ºC (elektrische oven) en vet de ovenschaal vast in met wat boter. Schil de pastinaken en snijd ze in dunne plakjes. Meng de plakjes pastinaak in een kom samen met de slagroom, bouillon en wat zout en peper.

Snijd de kaas in kleine blokjes. Doe in de ovenschaal de helft van het pastinaak mengsel en verdeel hier de helft van de kaas over, leg vervolgens de andere helft van het pastinaak mengsel eroverheen en de andere helft van de kaas. (Je eindigt dus met de kaas) Bak de gratin in ca. 30 min. goudbruin in de oven.

Snijd intussen de uien in ringen en verhit de olie en de boter in een koekepan op laag vuur, bak hierin de uien in ca. 15 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Voor de salade:

Ingrediënten:

 • 2 rijpe peren (bijv. conference)
 • 80 gr. walnoten
 • 100 gr. gemengde sla met rucola
 • 3 eetl. olijfolie extra vierge
 • 1 eetl. witte wijnazijn of appelazijn
 • 1 eetl. vloeibare honing
 • Zout en peper

Maak eerst de vinaigrette. Meng de olijfolie, azijn, honing en wat zout en peper door elkaar. Doe de sla in een kom samen met de vinaigrette. Hak de walnoten grof en meng deze door de sla. Schil de peren, snijd in 8 parten en verwijder de klokhuizen. (Of meng de peer gelijk door de salade heen in wat kleinere stukken)

Maak de borden leuk op. Verdeel de salade over de borden samen met de peer, de gratin en de gebakken uien ringen. Eet smakelijk!

Bereidingstijd: ca. 40 min.

Koken met Anita

Geef hier je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s