Gegratineerde flespompoen met spinazie en ricotta


Ieder jaar kweken we zelf pompoenen in onze tuin, zowel eetbare- als sierpompoenen, dus vanaf begin september verkopen we weer verschillende soorten pompoenen en kalebassen!

 

Zoals verwacht gaat mijn voorkeur uit naar de eetbare pompoenen. 🙂 Je kunt er zoveel lekkere en gezonde gerechten mee maken…, dus je kunt nog veel pompoen recepten verwachten op mijn blog dit jaar!

Ik ben op het idee voor dit recept gekomen dankzij een oud nummer van Delicious Magazine – Febr. 2016. Ik heb het recept iets aangepast naar eigen smaak en er een meergranen rijst bij geserveerd. (Couscous zou je hier trouwens ook heel goed bij kunnen eten, voor de koolhydraatarme versie) Er zijn niet veel handelingen nodig voor dit gerecht, maar je moet wel even geduld hebben omdat je de pompoen eerst anderhalf uur moet roosteren in de oven zodat hij zacht wordt. Ik heb dit zelf al eerder op de dag gedaan, zodat je later op de dag snel klaar bent.

gegratineerde-flespompoen-met-spinazie-en-ricotta

Het recept voor de Gegratineerde flespompoen met spinazie en ricotta:

Ingrediënten: (voor 4 pers.)

  • 1 grote fles pompoen (butternut-pompoen)
  • 1/2 theel. karwijzaad
  • 1/2 theel. chilivlokken
  • Zout en peper
  • 4 tenen knoflook
  • 100 gr. spinazieblaadjes
  • 500 gr. ricotta
  • 5 eetl. geraspte parmezaanse kaas+ extra voor bestrooien
  • 1 ei + 1 eidooier
  • 1 theel. gedroogde salie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200ÂșC (elektrisch). Snijd de pompoen in de lengte doormidden en verwijder het zaad en de vezels. Leg de pompoen helften in een braadslee of ovenschaal. Kerf het vruchtvlees van de pompoen kruislings in en bestrooi het met het karwijzaad, de chilivlokken, zout en peper. Verdeel de ongepelde tenen knoflook erover. Rooster de pompoen goed afgedekt met aluminiumfolie 1.5 uur in de oven.

Als je hem eruit haalt moet het vruchtvlees zacht genoeg zijn om het eruit te kunnen scheppen. Als hij nog te hard is, rooster hem dan gerust nog een half uur.

 

Haal de tenen knoflook eruit en bewaar ze. Schep het vruchtvlees eruit met een lepel en doe dit in een grote kom, houdt ca. 3 lepels apart in een andere kom. Voeg de spinazie en wat zout en peper toe aan de pompoen in de grote kom en schep het voorzichtig om, prakken is niet nodig (als de spinazieblaadjes erg groot zijn, halveer ze dan en haal de grove stelen er eventueel af). Druk de knoflook uit de vliesjes en prak dit samen met de 3 eetl. apart gehouden pompoen. Voeg de ricotta, Parmezaanse kaas en wat zout en peper toe. Roer vervolgens het ei en de eidooier erdoor. Schep het ricotta mengsel door het pompoen-spinazie mengsel en verdeel het over kleine ovenschaaltjes of doe het in 1 grote ovenschaal. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas, de gedroogde salie blaadjes en nog wat karwijzaad over. Laat het ca. 25-30 min. gratineren in oven. Serveer het met meergranenrijst of couscous!

Enjoy your dinner!

Koken met Anita

Bereidingstijd: 30 min. + ca. 2 uren oventijd

Geef hier je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s