Mayonaise maken


 

 

Dit zijn onze kippen, die ons zo af en toe opwachten bij de achterdeur als ze weer eens zijn ontsnapt… (de haan is best eng eigenlijk haha) Maar we hebben dus iedere dag verse eieren in overvloed, ideaal om zelf mayonaise mee te maken! Als je mayonaise maakt dan kun je het beste verse eieren gebruiken omdat de mayonaise voornamelijk bestaat uit rauwe eidooiers en olie. Als je eieren uit de winkel gebruikt dan kun je ze beter eerst au-bain-marie verwarmen (60 à 70ºC) en ondertussen opkloppen.

Het onderstaande recept is dus alleen te gebruiken met verse eieren.

Het recept voor het maken van de mayonaise:

Ingrediënten: (voor ca. 400 ml.)

  • 2 eidooiers
  • 300 à 350 ml. zonnebloemolie
  • 1 theel. Franse mosterd
  • sap van ½ citroen
  • zout en (fijne) peper naar smaak

Hoe maak je het:

Doe de eidooiers in het bakje van een staafmixer. Doe de mosterd erbij en meng het tot een glad geheel. Schenk steeds een heel klein scheutje olie erbij en mix het weer even door. Het zal steeds dikker gaan worden, maar je moet niet teveel olie in één keer toevoegen. Zodra de dikte naar wens is, dan doe je het citroensap erbij, de mayonaise zal dan ook iets lichter van kleur worden. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak en meng het nog even kort door.

Ik heb de mayonaise gebruikt voor het maken van dit recept; Gevulde eieren met avocado en Serranoham, en de dag erna hebben we de homemade mayonaise lekker opgegeten bij de patat! (van café Dûke Lûk ;))

Je kunt het recept dus overal voor gebruiken, en is ong. 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Koken met Anita

Bereidingstijd: Ca. 15 min.

Mayonaise maken

Geef hier je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s