Risotto met gemengde paddenstoelen, courgette en gremolata


Risotto met gemengde paddenstoelen, courgette en gremolataVeel mensen vragen mij vaak of ik de recepten op mijn blog zelf heb bedacht. Vaak kom ik op ideeën door bepaalde onderdelen van recepten te combineren met de ingrediënten die ik deels vaak al in huis of in de tuin heb. Door veel te lezen over eten (wat ik vaak doe :)) kom je al snel op leuke ideeën!

Zo zou ik i.p.v. deze heerlijke Risotto met paddenstoelen, courgette en gremolata eerst iets heel anders klaar maken met polenta (maïsmeel), maar natuurlijk was er in geen velden of wegen polenta te vinden in de winkels… Dat heb je als je in een dorp woont :). Dus heb ik uiteindelijk maar een risotto in elkaar geflanst met deze ingrediënten.

Gremolata is een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie dat veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. Maar omdat ik al veel knoflook had gebruikt in de risotto heb ik er geroosterde pijnboompitten in gedaan. Zo hebben jullie een klein beetje een idee van hoe het gaat bij mij in de keuken! Ik schrijf dus niet mijn recepten van te voren uit, al is dat misschien soms wel beter….

Gremolata

Het recept voor de Risotto met paddenstoelen, courgette en gremolata:

Ingrediënten: (voor 4 pers.)

 • 500 gr. risottorijst (arboriorijst)
 • ca. 1 liter groentebouillon, op basis van groentebouillonblokjes
 • 100 ml. droge witte wijn
 • olijfolie
 • 1 grote ui (fijngesneden)
 • 2 teentjes geperste knoflook
 • 50 gr. fijngeraspte Parmezaanse kaas (stuk) + extra voor erbij
 • 400 gr. verschillende soorten paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, champignons, shiitake, oesterzwammen etc.) in stukken gesneden
 • 1 courgette, in de lengte gehalveerd, zaadlijsten verwijderd en in plakjes gesneden
 • paar takjes verse tijm, blaadjes gerist
 • zout en peper
 • 2 handjes peterselie
 • rasp van 1 citroen (biologisch)
 • 3 eetl. geroosterde pijnboompitten

Risotto met gemengde paddenstoelen, courgette en gremolata

Hoe maak je het:

Begin met het snijwerk van alle bovenstaande ingrediënten. Meng voor het maken van de gremolata de geroosterde pijnboompitten, het citroenrasp en de peterselie door elkaar m.b.v. een staafmixer, of gebruik een vijzel.

Verhit een scheut olie in de pan en fruit hier de ui, de knoflook en de rijst al roerend glazig in. Schenk de wijn erbij en laat op middelhoog vuur verdampen. Schenk de hete bouillon erbij tot de rijst net onder staat. Telkens als de rijst de bouillon heeft opgenomen dan voeg je nieuwe bouillon toe. Je kookt het in totaal ca. 20 min. zonder deksel op laag vuur tot de rijst romig is, roer het regelmatig om en proef het even tussendoor.

Tip: Houdt de bouillon in tussentijd warm in een pannetje met deksel op laag vuur, anders wordt je risotto niet gaar.

Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een koekenpan en bak hierin de courgetteplakjes ca. 4 à 5 minuten, breng het op smaak met zout en peper en zet het even aan de kant. Verhit weer 1 eetl. olijfolie in de koekenpan en bak hierin de gemengde paddenstoelen samen met de tijm ca. 4 à 5 minuten in, breng het op smaak met zout en peper.

Als de risotto gaar is, voeg dan de Parmezaanse kaas en de gebakken courgette toe, en roer het geheel goed door. Maak de borden op met de risotto, en verdeel hierover het paddenstoelenmengsel samen met de gremolata. Serveer met Parmezaanse kaas en de overgebleven gremolata.

Eet smakelijk!

Koken met Anita

Bereidingstijd: Ca. 50-60 min. (om eerlijk te zijn ben ik de tijd vergeten… :))

Risotto met gemengde paddenstoelen, courgette en gremolata

Geef hier je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s