Amerikaanse Hamburger met JOYN Tomaten & Homemade Tomatenketchup


 

Deze maand mocht ik de lekkere JOYN Tomaten testen van Looye Kwekers en hier een lekker recept bij bedenken!

Zoals je vast al eens op mijn blog hebt gelezen ben ik sowieso altijd al fan geweest van trostomaten omdat deze veel lekkerder van smaak zijn dan de ‘gewone tomaten’ in de winkel. Je betaalt misschien net iets meer, maar de smaak van deze trostomaat is des te beter. En wat is er nu lekkerder dan een echte Amerikaanse Hamburger met Homemade Tomatenketchup!

Amerikaanse Hamburger met Homemade Tomatenketchup!

Natuurlijk kun je ook heel makkelijk tomatenketchup uit een fles gebruiken zodat je snel klaar bent…, maar ik raad het je echt aan om eens zelf tomatenketchup te maken. Het is echt zó veel lekkerder, daarnaast kun je de eigengemaakte tomatenketchup erg lang bewaren (als je het in gesteriliseerde flessen doet) en bij veel andere gerechten gebruiken!

Tip: Maak de Tomatenketchup alvast een dag van te voren klaar!

Het recept voor de Amerikaanse Hamburger met JOYN Tomaten & Homemade Tomatenketchup:

Amerikaanse Hamburger met Homemade Tomatenketchup!Ingrediënten: (voor 4 Amerikaanse Hamburgers)

 • 4 hamburgerbroodjes
 • 4 JOYN Tomaten
 • 2 handjes ijsbergsla
 • 4 plakjes cheddarkaas
 • 8 plakjes bacon
 • paar plakjes augurk
 • 2 rode uien
 • 400 gr. rundergehakt
 • 1 ei
 • paneermeel
 • ½ eetl. worcestersaus
 • tomatenketchup

Hoe maak je het:

Snipper een halve rode ui, en snijd de rest in ringen. Snijd de tomaten en augurk in plakjes. Bak de bacon in een koekenpan en laat het uitlekken op een papiertje. Doe het gehakt in een kom en meng het ei erdoor met voldoende paneermeel om er stevige burgers mee te vormen. Voeg peper, zout, de gesnipperde halve rode ui en de worcestersaus toe. Verdeel het gehakt in vieren en maak er mooie burgers van. Maak de burgers iets groter dan het broodje, want ze krimpen een beetje in tijdens het bakken.
Bak de burgers in een pan gaar in ca 8-10 minuten (afhankelijk van de dikte). Snijd de broodjes open (rooster ze eventueel nog kort) en verdeel wat sla er over. Leg de plakjes tomaat er op en vervolgens de hamburger. Leg hier meteen een plakje cheddar kaas  op zodat deze een beetje smelt. Leg 2 plakjes gebakken spek, rode ui en wat plakjes augurk erop. Maak het af met de Tomatenketchup en smullen maar!

Het recept voor de Homemade Tomatenketchup:

Amerikaanse Hamburger met Homemade Tomatenketchup!Ingrediënten: (voor ca. 1 liter)

 • 750 gr. JOYN Tomaten (= 2 verpakkingen)
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 70 gr. bruine basterdsuiker
 • 60 ml. rode wijn azijn
 • beste scheut olijfolie
 • zeezout
 • zwarte peper
 • 1 theel. chilivlokken
 • 1 laurierblaadje
 • ½ theel. paprikapoeder
 • ½ theel. korianderpoeder

Hoe maak je het:

Hak de ui en knoflook fijn, en snijd de tomaten in partjes. Neem een ruime pan waar  alles in past en verwarm hier de olijfolie in. Bak de ui ca. 5 min., voeg de knoflook toe en bak deze nog 2 min. mee. Zet het geheel op zacht vuur en voeg de tomaten, de tomatenpuree, de bruine basterdsuiker, de rode wijn azijn, zout, peper en alle kruiden toe. Roer het goed door en laat het een uur zonder deksel zachtjes pruttelen op zacht vuur zodat de saus gaat indikken en een beetje stroperig wordt. Houd het in tussentijd wel goed in de gaten en roer het af en toe even door.

Haal het laurierblaadje eruit en pureer de saus na een uur fijn met een staafmixer tot een tomatenketchup. Proef de ketchup en breng eventueel nog een beetje op smaak met peper en zout.

Bewaar je de ketchup in gesteriliseerde flessen? Dan is het afgesloten in de koelkast zeker een halfjaar houdbaar!

Geniet van je Amerikaanse Hamburger met Tomatenketchup!

Groetjes,

Koken met Anita

Bereidingstijd:
Amerikaanse Hamburgers: 30 min. / Homemade Tomatenketchup: Ca. 75 min. (incl. 1 uur inkoken)

Amerikaanse Hamburger met Homemade Tomatenketchup!

DE SMAAK VAN JOYN

JOYN is een trostomaat van Hollandse bodem. Vol van smaak en stevig van structuur. Een heerlijke tomaat voor in de keuken. JOYN ruikt en smaakt zoals we dat van tomaten (bijna) vergeten zijn. Mild. Prachtig. Puur.
JOYN is mooi om te zien en vooral: vol van smaak! Met frisse zoeten en zuren. Die balans haalt het beste in jouw gerechten naar boven. Soepen, salades, pasta’s en pizza’s: ze worden nóg lekkerder met JOYN!
Amerikaanse Hamburger met Homemade Tomatenketchup!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Looye Kwekers . Ik bepaal zelf met welke merken & bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.

3 thoughts

Geef hier je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s