Rabarber-Roomtaart


Rabarber is altijd zo lekker fris van smaak vind je niet? Daarom heb ik de rabarber gebruikt voor het maken van een heerlijke Rabarber-Roomtaart met een ietwat krokante bodem. Ik heb een langwerpige bakvorm gebruikt zodat de stukjes gekleurde rabarber mooi uit komen in het baksel! Het vergt natuurlijk wel enig snijwerk met een meetlint 🙂 maar dan heb je ook wat leuks op tafel staan… Deze taart is heerlijk om te serveren tijdens een mooie zomerse dag. Zelf had ik hem gemaakt voor moederdag, maar zowel m’n moeder als m’n schoonmoeder hadden natuurlijk zelf ook al een taart in huis, dus hebben we het de dagen erna lekker met zijn 2-en opgegeten. (helemaal niet erg natuurlijk!)

Dit is trouwens pas mijn eerste rabarber baksel van dit jaar, de rabarber was op de één of andere manier iets later klaar in de tuin??? Maar gelukkig kon je ook nog prima uit de voeten met mijn lekkere Karnemelk-Kokostaart met rabarber en een bodem van bastognekoekjes van vorig jaar. Die was ook heerlijk!

 

Het recept voor de Rabarber-Roomtaart:

Voor het maken van deze taart heb je plastic folie, bakpapier en een langwerpige ingevette bakvorm nodig. Bijv. in het formaat 11 x 35 cm zoals op de bovenstaande foto. Ook heb je een blinde bakvulling nodig voor het bakken van de bodem. Zoals bijv. speciale keramische bonen. Maar je kunt ook prima droge rijst of droge bonen gebruiken.

Tip: Normaal gesproken maak je banketbakkersroom en kook je de rabarber met een vanillestokje. Ik heb hiervoor in de plaats vanillesuiker en vanille aroma gebruikt omdat de vanillestokjes op dit moment bijna € 5,- per stuk kosten in de winkel i.v.m. mislukte vanille oogsten.

Ingrediënten: (ca. 8-10 stukjes)

Rabarber:

 • 350-400 gr. dunne stengels rabarber, gesneden in reepjes van 9,5 cm (= netto gewicht)
 • sap van ½ citroen
 • 2 theel. vanillearoma
 • 50 gr. suiker

Deeg:

 • 225 gr. bloem, + extra voor het uitrollen van de bodem
 • 25 gr. amandelmeel
 • 2 eetl. poedersuiker
 • 140 gr. koude roomboter, in blokjes gesneden
 • 1 eidooier

Room:

 • 4 eidooiers
 • 2 eetl. suiker
 • 1 zakje vanillesuiker (8 gr.)
 • 1 theel. vanille aroma
 • 1 eetl. maïzena
 • 1 eetl. bloem
 • 250 ml. melk
 • 100 ml. slagroom

Hoe maak je het:

Verwarm 400 ml water samen met het citroensap, de vanille aroma en de suiker op laag vuur. Voeg zodra de suiker is opgelost de rabarber toe en laat maximaal 5 min zacht koken zonder het te roeren. (Anders vallen de rabarberstukken uit elkaar) Voeg extra water toe als de rabarber niet helemaal onderstaat. Neem de pan van het vuur en laat de rabarber goed afkoelen.

Meng de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en de roomboter tot het er ietwat kruimelig uit ziet. Voeg de eidooier en 2 eetl. koud water toe. Kneed het deeg nog kort door. Leg het deeg in plasticfolie een half uurtje in de koelkast.

Maak intussen alvast de room. Klop de eidooiers met de suiker, vanillesuiker, maïzena en bloem lichtgeel en luchtig. Verwarm de melk met het vanille aroma op matig vuur tot het bijna gaat koken. Schenk de melk al kloppend bij het eimengsel. Schenk het eimengsel weer terug in de pan, door een zeef, en verwarm het al roerend totdat het de dikte van vla heeft. Schep in een kom en leg een stuk plasticfolie direct op de bovenkant van de custard zodat er geen velletje op komt. Zet het minimaal 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180ºC (hetelucht). Neem het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot een dunne lap. Beleg de taartvorm ermee en zet het weer een half uur in de koelkast.

Neem de taartbodem uit de koelkast. Bekleed het deeg met bakpapier en strooi er  de blindbakbonen, droge rijst of keramische vulling over. Bak de deegbodem ca. 25 min, verwijder bakpapier en vulling, en bak in ca. 8 min goudbruin. Laat het geheel in de taartvorm afkoelen.

Haal de rabarber uit de siroop. Breng de siroop aan de kook en laat inkoken tot hij dik en plakkerig is. (verwijder eventueel wat water en voeg nog wat suiker toe als het te lang duurt). Klop intussen de slagroom stijf en schep  het door de koude custard.

Neem de taartbodem uit de vorm en vul de bodem met de banketbakkersroom en strijk de bovenkant glad. Leg de stukken rabarber naast elkaar en bestrijk ze met de siroop. Zet de taart 30 min voor het serveren in de koelkast. De taart blijft 3 dagen goed in de koelkast, maar meteen opeten is het beste.

Geniet van deze lekkere Rabarber-Roomtaart!

Groetjes,

Koken met Anita

Bereidingstijd: Ca. 2 uren incl. wachttijd.
Inspiratie voor het maken van de Rabarber-Roomtaart in deze laagjes naast elkaar komt van Pinterest.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe lekkere recepten & andere leuke food nieuwtjes? Volg dan mijn blog op Facebook, Instagram of Pinterest!

 

 

Geef hier je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s