Dagje uit : Het Zuiderzeemuseum


Afgelopen vrijdag waren we een dagje uit met het hele gezin! Op uitnodiging van het Zuiderzeemuseum mochten we een dagje langs komen om de moestuinen met vergeten groenten te ontdekken en de lekkere hapjes met ingrediënten van het land te komen proeven. Dit alles onder het genot van een prachtig uitzicht over het IJsselmeer…

De dag begint al goed want je begint je tripje met een tochtje op de veerboot, voor kinderen is dat helemaal geweldig natuurlijk! En laten we eerlijk zijn, ook wij als volwassenen staan allemaal enthousiast met onze telefoon foto’s te maken op de boot… 🙂

Als je door de straten wandelt van ‘het dorp’ (want zo voelt het museum eigenlijk), is het net of je terug gaat in de tijd! Door alle oude ambachten die je kunt bekijken, de oude pandjes, de ouderwetse klederdracht en het lekkere eten met als thema ‘Vers van vroeger’ waan je je echt terug in de tijd van zo’n 100 jaar geleden.


De moestuinen

Tuinman Jos heet ons van harte welkom. Jos is een gepassioneerde tuinman, die al ruim 18 jaar de moestuinen van het buitenmuseum onderhoud. Ondanks de droge en warme perioden van de afgelopen tijd, staan de tuinen van het Zuiderzeemuseum er spik en span bij zoals je op de foto’s goed terug kunt zien.

Jos vertelt ons dat er maar liefst 8 moestuinen verdeelt zijn over het karakteristieke en nostalgische dorpje. Er worden veel ‘vergeten’ groenten verbouwd, zoals:
Hertshoornweegbree, grauwe erwt, laura aardappel, winterrammanas, brave hendrik, , kievitsbonen en nog veel meer lekkere groenten en kruiden van nu én vroeger. De groenten die worden verbouwd worden door de medewerkers van het museum dagelijks afgehaald, waarmee ze onder andere de gerechten in het restaurant bereiden.

‘Zelfs de aap grijpt wel es een tak mis’

Ook geeft Jos bij veel groenten de oorsprong van naam van de groenten aan. Bijvoorbeeld de kievitsboon dankt zijn naam aan de kievit, want de boon lijkt op een kievitsei. Op de vraag of alle groenten het altijd goed doen in de moestuin geeft Jos met zijn Westfriese accent aan: ‘Ja zelfs de aap grijpt wel es een tak mis…’

Van de Laura aardappelen, die ietwat korrelig zijn krijgen we een aantal mee, net als van de kievits boon. Ook krijgen we een aantal bonen mee om te zaaien van de kievitsboon en van de stokboon ‘Monstransboon’.

De Montrans is een ornament in de katholieke kerk, die je ook terug ziet op de boon. In de volksmond is deze boon beter bekend als het Heilig boontje. In Volendam was het bijgeloof zelfs zo, dat stellen die geen kinderen konden krijgen deze boon in de tuin planten. Hierna was het binnen de kortste keren raak. Volgend jaar hopen we dus dat onze moestuin er net zo mooi staat als de moestuin van het Zuiderzeemuseum met de bonen die we hebben mee gekregen. Al denk ik dat we de Monstransboon beter niet kunnen planten… 😉


Naast de vele groenten zijn er ook veel oude fruitbomen aanwezig, zoals de Dijkmans Zoet (appel), juttepeer, suikerpeer, Sijden Hempje (appel), Witte Jan (appel) en de Blauwe Kwets (pruim). De fruitbomen hebben van de aanhoudende droogte wel een tik gehad, wat terug is te zien in het kleine formaat en al bruin wordende bladeren. Jos zegt dat elk getijde zijn bekoring heeft…


Vers van vroeger

Dit jaar is het thema van het museum ‘Vers van Vroeger’. Door het hele museum kun je hapjes van vroeger proeven met de lokale ingrediënten uit de zee en van het land. Zo kun je een vers gerookt visje nemen, een watergruwel smoothie proeven of een heerlijke polderwafel eten. Geen zorgen; alle ouderwetse gerechten van vroeger zijn in een hedendaags jasje gestoken en érg lekker van smaak. Je kunt met eigen ogen zien waar men het eten vroeger vandaan haalde en hoe ze het klaarmaakten en bewaarden zonder moderne apparatuur.

Leuke activiteiten voor de kinderen

Zoals je kunt lezen en zien aan de foto’s hebben we als tuin,- én food liefhebbers een topdag gehad! Zeker een aanrader om eens naar toe te gaan met de kids, ook met warm weer zijn er genoeg leuke activiteiten voor de kinderen tijdens de vakantie periode. Zo kun je je kids aankleden in oude klederdracht, bootje varen, spelen met speelgoed van vroeger en zijn er leuke workshops zoals klompbootjes maken en zeepjes maken. Genoeg activiteiten om er een geslaagde dag van te maken!

Mocht je er ook naartoe gaan; alvast heel veel plezier en laat je even weten hoe het was?

Liefs,

Koken met Anita

9432673D-729B-4269-9FF0-238B99566DA8

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het Zuiderzeemuseum. Ik heb uiteraard de vrijheid om zelf te bepalen met welke bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef hier je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s